Çocuğunuzun Dil Becerilerini Geliştirmek İçin İpuçları

Çocuğunuzun Dil Becerilerini Geliştirmek İçin İpuçları

İyi dil becerileri geliştirmek dinleme, konuşma, anama ve yazma becerileriyle ilgilidir. Dil gelişiminin temelleri erken çocukluk döneminde atılır.

Çocukların kendi dönemine göre gelişiminin düzeyini öğrenmek için bazı testler uygulanmaktadır. Gelişiminde geri olması durumunda yapılacak aktivitelere bakalım.

  1. Çocuğunuzla normalden biraz daha yavaş ve sakin bir biçimde konuşun. Sesinize ara ara vurgu katarak dikkatını çekmeye çalışın
  2. Hikaye kartları ile küçük öyküler oluşturma oyunları oynatın. Öyküyü önce siz başlatın çocuğunuza sorular sorarak devam etmesini isteyin
  3. Ona kitap okuyun, masal anlatın, ninniler söyleyin. Birlikte ritim tutarak küçük tekerlemeler söylemeye çalışın.”Fış fış kayıkçı, komşu komşu huu ” gibi.
  4. Yaşıtlarıyla oynaması için ortamlar oluşturun. Çocuklar sosyal öğrenme ortamına ihtiyaç duyarlar.
  5. Çocuğunuzun ifadelerini yeni sözcükler ekleyerek genişletmeye çalışın. Çocuk “kedi” derse, “Evet küçük bir kedi”/ “Kedi üşümüş” gibi genişletmelere yapılabilir.
  6. Bazı kelimeleri yanlış söylediğinde baskı yapmayın, düzeltmesi için şans verin. Çocuğunuzun taklit etmesi için ona uygun bir model olun.
  7. Mümkün olduğunda televizyon, tablet, telefon gibi teknolojik aletlerden uzak tutun. TV izliyorsa bile kısa süreli tutmaya çalışın siz de yanında olun ve izledikleri ile ilgili sorular sorup sohbet ortamı oluşturun.
  8. Gördüğü nesnelerle ilgili bir şeyler anlatın. Oyun esnasında yaptıklarını ona yansıtın. “Bebeği aldın, bebek acıkmış, şimdi yemek yediriyorsun”” gibi.
  9. Çocuğunuza sevgi ile yaklaşın ve sık sık konuşun. Temas kurarak konuşmak en güzel iletişim yöntemidir.

Bu uygulamalara rağmen çocuğunuzda ciddi anlamda konuşma gecikmesi farkediyorsanız mutlaka bir uzmana başvurun.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Detaylı bilgi almak ve uzman eğitmenlerimize sorular sormak için bizimle iletişime geçin

+90 532 559 9988

Size bir güvenli ayrılma hikayesi anlatalım;
Çocuğumuz 1 aydır oyun gruplarımıza geliyor. İlk geldiklerinde oyun odasına girmekte güçlük yaşıyordu. Çocuğumuzun güvenini kazanana kadar annemizi sürece dahil ettik. Tek şartımız pasif şekilde çocuğumuzun göreceği yerde oturmasını istemek oldu.

1 ayın sonunda çocuğumuz bize ve arkadaşlarına güven duydu ve kendi isteğiyle oyun odasının kapısını kapatıp içerde tek başına kalmayı deneyimledi. Hem aile hem de bizler için müthiş bir deneyimdi. Hayranlıkla gelişimini izledik.

Güvenli bağlanma kadar güvenli ayrılma sürecini de oyun ve gelişim destekli yapmayı hedefliyoruz.
Yüreğinden öpüyoruz seni güzel çocuk.

nesil akademi ankara logo icon
S.