Beyin Bilgiyi 3 şekilde kayıt ediyor!
Beyin Bilgiyi 3 şekilde kayıt ediyor!
-
Görsel (oksipital) kortekste kaydeder.
-
İşitsel (temporal) lobda kaydeder.
-
Dokunsal (pariental) kortekste kaydeder.
Hepimizin sahip olduğu temsil sistemi vardır. Öğrenme mekanizmamız sahip olduğumuz temsil sistemine göre şekillenir. Görsel mi, işitsel mi yoksa dokunsal mıyız?
İnsanların % 75’i biri baskın olmak üzere iki temsil sistemine sahiptir. Öğrenme norofizyolijisini güçlendirmek adına sahip olduğumuz temsil sistemimize göre öğrenme biçimi geliştirmemiz daha hızlı sonuca ulaşmamızı sağlayacaktır.
🧠 Görsel kişiler; resim ve şemaları kaydederler.
Soyut kavramları somutlaştırmadan anlamaları zorlaşır. Öğrenirken odaklanma sorunu yaşayabilirler. Bu sorunu çözmek için konsantrasyonunu bozan şeylerin neler olduğunu tespit etmeleri ve farkındalık oluşturmaları gerekir.
🧠 İşitsel kişiler; ilişkilendirerek öğrenirler.
Adım adım sırayla çalışırlar. Hafızaları iyidir ama detaylara çok takıldıkları için yavaş ilerleyebilirler. Bu sorunu çözmek için benzetmeleri kullanabilirler. Birbirine benzer konularla akrostiş oluşturmak öğrenmelerine kalıcı hale getirebilir.
🧠 Dokunsal kişiler; uygulayarak ve yazarak öğrenirler.
Yazma işi uzun sürerse pes edebilir ya da erteleyebilirler. Bu sorunu çözmek için konular içinde anahtar sözcükler belirlemeyi ve onları not almalarini tavsiye edebiliriz.
Siz hangi temsil sistemine sahipsiniz önce onu belirleyip sonrasında öğrenme yönteminizi oluşturmalısınız.
#öğrenmemerkezleri #nasılöğreniyoruz #temsilsistemleri #ogrencikoclugu