Covid-19 Salgınının Erken Çocukluk Dönemi Dil Gelişimine Etkisi

covid-19-cocuk-dil-gelisimi-konusma

 COVID-19 SALGINININ ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ DİL GELİŞİMİNE ETKİSİ

Araştırmalar, COVID-19 salgını sebebiyle yer alan karantinaların küçük çocukların dil becerileri üzerinde bir etkisi olduğunu söylüyor. Kanıtlar, dil gelişiminde sorun yaşayan çocukların uzun vadede öğrenim güçlüğü yaşayabileceğini işaret ediyor.

Peki bu süreçte çocukların dil gelişimini olumsuz etkileyen sebepler neydi?

Karantina döneminin başlangıcından sonuna kadar çocukların dil gelişimini inceleyen araştırmacılar, ebeveyn eğitim durumunun tahmin edilenden daha az bir etkiye sahip olduğunu buldular. Daha ziyade, ebeveynlerin çocuklarıyla nasıl etkileşime girdiği dil gelişimini belirleyen ana faktör olarak bulundu.  Çocuklarına sıklıkla kitap okuyan, ekrana bakma süresini kısıtlayan ebeveynlerin çocuklarının dil gelişiminin daha iyi olduğu belirtilmektedir. Yani eğitiminiz, çocuğunuzun yaşı veya cinsiyeti değil de karantina süresince çocuğunuzla ne yaptığınız çocukların kelime gelişimini daha çok belirliyor denebilir.

Bir diğer sebep olarak salgın sürecinin getirdiği sosyal izolasyon çocukların sosyal etkileşimlerini azalttı. Bu durumla doğru orantılı olarak çocuklar daha az etkileşim ve çeşitli kelimelere maruz kaldı. Çocukların yeni kelimeler öğrenebileceği ortamların ve insanların azalması da çocukların dil gelişimini doğal olarak etkiledi.

Bunların yanında okullarda ve sosyal ortamlarda maske takma gerekliliği çocukların dudak okumasını ve ağız hareketlerini takip etmesini zorlaştırdı. Bu sebeple çocuklar bazı kelimeleri telaffuz etmekte veya harfleri ayırt etmekte zorluk çekmeye başladı.

Bu süreç boyunca sadece çocuklar değil yetişkinlikler de yeni zorluklarla baş etmek zorunda kaldı. Her şeye rağmen siz ebeveynlerin çocuklarınızı sağlıklı ve iyi yetiştirmek için bu dönem boyunca elinizden geleni yaptığınızı biliyoruz.

Ayrıca bu problemlerle baş etmek erken müdahaleyle mümkün!

Çocuklar, ebeveynlerin ilgi gösterdiği ve öğrenmesini teşvik ettiği istikrarlı ve duyarlı aile ortamlarında gelişir.  Kendi iyilik halinizi göz ardı etmeden çocuklarınıza karşı daha duyarlı ve sevgi dolu olmak onları da besleyecek ve gelişimine yol açacaktır. Onlarla bol bol paylaşım yapmayı ve etkileşim halinde olmayı unutmayın.

Ayrıca çocukların kelimeleri yanlış telaffuz etmeleri ne kadar tatlı gözükse de buna teşvik etmeyin. Doğrusunu söylemeyi ardından yanlışlarını yapıcı bir dille düzeltmeyi unutmayın.

Son olarak çocuklarınızın gelişimine destek olacak aktiviteleri beraber yapmanın yanında sosyalleşmesine ve sizden bağımsız olarak oyun kurabilmesine de destek olun.

Endişelendiğiniz bir durumda profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin çünkü yukarıda da belirtildiği gibi erken çocukluk döneminde dil gelişimi sadece çocukların kendini ifade etme ve algılama yetilerini değil uzun vadede akademik başarılarını ve sosyal gelişimini de etkiliyor.

 

Rümeysa Erdoğdu
Gelişim Psikoloğu

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Detaylı bilgi almak ve uzman eğitmenlerimize sorular sormak için bizimle iletişime geçin

+90 532 559 9988

Size bir güvenli ayrılma hikayesi anlatalım;
Çocuğumuz 1 aydır oyun gruplarımıza geliyor. İlk geldiklerinde oyun odasına girmekte güçlük yaşıyordu. Çocuğumuzun güvenini kazanana kadar annemizi sürece dahil ettik. Tek şartımız pasif şekilde çocuğumuzun göreceği yerde oturmasını istemek oldu.

1 ayın sonunda çocuğumuz bize ve arkadaşlarına güven duydu ve kendi isteğiyle oyun odasının kapısını kapatıp içerde tek başına kalmayı deneyimledi. Hem aile hem de bizler için müthiş bir deneyimdi. Hayranlıkla gelişimini izledik.

Güvenli bağlanma kadar güvenli ayrılma sürecini de oyun ve gelişim destekli yapmayı hedefliyoruz.
Yüreğinden öpüyoruz seni güzel çocuk.

nesil akademi ankara logo icon
S.